Samling om jul 24.11.17

Da nærmer det seg desember og jul. Fredag 24. november hadde vi en samling om norske tradisjoner rundt jul og hva vi skal gjøre i barnehagen i desember.

Vi så på bilder, konkreter og snakket om at vi skal tenne adventslys, synge julesanger, bake pepperkaker og lussekatter, lage julepynt og hemmeligheter og ha nissefest. Vi snakket kort om hvorfor noen feirer jul, at noen feirer at jesusbarnet ble født. Vi snakket også litt om at ikke alle feirer jul og at noen feirer andre ting, og begge deler er like fint.

Vi så på bilde av nissen som kommer med pakker og om fjøsnissen som liker grøt og vi sang «På låven sitter nissen med sin julegrøt». Kansje får vi besøk av nissen i barnehagen?

Vi markerer også Lucia i barnehagen den 13. desember. Maxi-barna har fått høre historien om Lucia på maxi-gruppen. Vi så på bilde av Lucia og en dukke vi har av henne. Vi så bilde av barn som gikk i Lucia-tog og vi så på lyskransen, lys, stjernehatten og stjernepinnen som guttene skal gå med. Så sang vi «Mørkt senker natten seg» som de eldste barna skal synge i toget i barnehagen på Lucia-morgen.

Vi avsluttet samlingen med å se en film om «musevisa» av Alf Prøysen.

Nå gleder vi oss bare til en koselig førjulstid i barnehagen!

We are closing in on December and Christmas. On Friday 24th of November, we had a gathering about Norwegian traditions around Christmas, and what we will be doing in the kindergarten in December.

We looked at pictures, concrete objects and spoke about how we will light advent candles, sing Christmas carols, bake gingerbread and lussekatter (saffron buns), make Christmas decorations and secrets, and have a Santa Party. We briefly spoke about why some people celebrate Christmas and that some people celebrate the birth of baby Jesus. The children at Blåbærtua and Tyttebærtua will hear the whole story about birth of baby Jesus later in December. We also spoke about about how some people do not celebrate Christmas, and that some people celebrate other things, and both things are just as nice.

We looked at a picture of Santa Claus who had a sack of presents, and of the little Santa who lives in the barn who likes rice porridge. We also sang “På låven sitter nissen med sin julegrøt.” Maybe we will receive a visit from Santa Claus in the kindergarten?

We will also mark St Lucia in the kindergarten on the 13th of December. The Maxi-children will be told the story of Lucia in their group. We looked at a picture of Lucia and a doll that we have of her. We looked at pictures of children who walked in a St Lucia-procession, and we looked at the St Lucia crown, candles, the star hats and the star wands that the boys walk with. Then we sang “Mørkt senker natten seg” (The St Lucia-song) which the Maxi and Midi children will sing in the procession in the kindergarten.

Which child that will be Lucia this year will be drawn in the Maxi-group.

We ended the gathering with watching a film about “Musevisa” (The Mouse song) by Alf Prøysen.

We look forward to a lovely advent-time in the kindergarten!